Rusko odmieta kritiku USA za uplatnenie práva veta v hlasovaní BR OSN o Sýrii

20.07.2012 Celý región

Moskva 20. júla (TASR) - Rusko odmietlo dnes kritiku Západu za svoje odmietavé hlasovanie o najnovšom návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá mala pohroziť režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada sankciami, ak nestiahne vojakov z miest.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič označil návrh rezolúcie, ktorú okrem Ruska vetovala aj Čína, za "úplne nerealistickú". Vyzval predstaviteľov západných krajín, aby vyvinuli väčší tlak na ozbrojených sýrskych povstalcov a presvedčili ich, aby zastavili boje.

Rusko ostro kritizovalo Spojené štáty za vyhlásenia amerického veľvyslanca v OSN o tom, že sa Washington bude snažiť rokovať mimo OSN so svojimi spojencami o vyvinutí tlaku na sýrsku vládu po tom, ako Moskva vetovala návrh rezolúcie z dielne západných krajín. "Ak sú takéto vyhlásenia a plány prvkom súčasnej politiky, domnievame sa, že je to veľmi znepokojujúci signál pre nás všetkých," konštatoval hovorca šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova.

Ruský veľvyslanec vo Francúzsku Alexander Orlov medzitým v rozhovore pre francúzsky rozhlas dnes uviedol, že sýrsky prezident Bašár Asad súhlasil so vzdaním sa moci, ale len za podmienky, že mu umožnia odísť riadnym spôsobom.

"Na konferencii v Ženeve sa prijalo záverečné komuniké, ktoré predpokladá prechod k demokratickejšiemu systému v Sýrii. S týmto súhlasil prijal aj Asad, ktorý vymenoval svojho zástupcu, aby viedol rokovania s opozíciou o tomto prechode. Znamená to, že prijal svoj odchod, ale náležitým spôsobom," konštatoval Orlov podľa agentúry Reuters v rozhovore pre stanicu RFI. Sýrske ministerstvo informácií však Orlovove výroky okamžite poprelo s tým, že "nemajú nič spoločné s pravdou".

Vetovanú rezolúciu, ktorá by predĺžila pozorovateľskú misiu OSN v Sýrii o 45 dní, podporilo 11 členov Bezpečnostnej rady a dvaja sa zdržali. Pätnásťčlenná Bezpečnostná rada má ešte čas na rokovania o ďalšej rezolúcii o osude neozbrojenej misie OSN, pretože jej pôvodný 90-dňový mandát vyprší dnes o polnoci.

Rezolúciu navrhli Británia, Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty. Podľa nej mal byť šesťbodový mierový plán medzinárodného vyslanca Kofiho Annana zaradený pod siedmu kapitolu Charty OSN, ktorá umožňuje Bezpečnostnej rade povoliť rôzne akcie, od diplomatických a ekonomických sankcií až po vojenský zásah.
 

Vyberte región